Εξοπλισμός
Μια από τις βασικές επιδιώξεις του Παρατηρητηρίου Αστικού Πρασίνου Κρήτης είναι και ο εξοπλισμός του με εξειδικευμένα όργανα, τα οποία θα διασφαλίσουν την εγκυρότητα των αναλύσεων αναφορικά με την ασφάλεια ή αντιστοίχως την επικινδυνότητα των αστικών δέντρων.
Με τη χρηματοδότηση και την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και του Περιφερειάρχη κ. Σταύρου Αρναουτάκη, το Παρατηρητήριο Αστικού Πρασίνου Κρήτης είναι το πρώτο και μοναδικό Παρατηρητήριο στην Ελλάδα, το οποίο είναι πλήρως εξοπλισμένο με μια πλειάδα ερευνητικών και διαγνωστικών όργανων αναφορικά με την ασφάλεια των δένδρων. Πιο συγκεκριμένα, το Παρατηρητήριο Αστικού Πρασίνου Κρήτης έχει ήδη εξοπλιστεί με δύο ειδών ρεζιστογράφους, έναν ηχητικό τομογράφο, ένα σύστημα δοκιμών έλξης των δέντρων και είκοσι εξειδικευμένους αισθητήρες ανιχνεύσης και προσδιορισμού της κίνησης και της ταλάντωσης ενός δένδρου.
Ο εξοπλισμός του Παρατηρητηρίου Αστικού Πρασίνου Κρήτης αναφέρεται αναλυτικά παρακάτω:
- Το Παρατηρητήριο διαθέτει δύο ειδών ρεζιστογράφους. Ο ρεζιστογραφος αποτελεί μια διεισδυτική ενόργανη ανάλυση της ποιότητας του ξύλου των δέντρων. Βασίζεται στην καταγραφή της αντίστασης του ξύλου κατά τη διείσδυση ενός ειδικού τρυπανιού, προκειμένου να προσδιοριστούν τα σημεία του ξύλου που έχουν μικρή αντίσταση και ως εκ τούτου είναι είτε σαθρά είτε υπάρχει κενό. Δεν επιφέρει βλάβες στο δένδρο καθώς η διάμετρος του τρυπανιού είναι 3 mm.
Ο ένας ρεζιστογράφος έχει ταχύτητα περιστροφής 9.000 rpm, ενώ ο δεύτερος περιστρέφεται με μικρότερη ταχύτητα 5.000 rpm, αλλά διαθέτει τη δυνατότητα ρύθμισης της ταχύτητας περιστροφής και της πίεσης διείσδυσης στο ξύλο του δέντρου.
- Το Παρατηρητήριο είναι εξοπλισμένο με έναν Ηχητικό Τομογράφο με δυνατότητα τοποθέτησης 16 σημείων και αισθητήρων. Ο Ηχητικός Τομογράφος, αποτελεί μια μη διεισδυτική εξέταση και ανάλυση της ποιότητας του ξύλου των δένδρων. Χρησιμοποιεί πολλαπλούς αισθητήρες οι οποίοι καταγράφουν την ταχύτητα του ήχου δια μέσου του ξύλου του δένδρου. Στις περιπτώσεις που υπάρχει είτε κενό είτε σαθρό ξύλο, η ταχύτητα του ήχου μειώνεται και καταγράφεται από τους αισθητήρες του Ηχητικού Τομογράφου προσδιορίζοντας έτσι την ποιότητα του ξύλου σε όλη τη διατομή του κορμού του δένδρου. Για τη διευκόλυνση των παρουσιάσεων των αποτελεσμάτων, εφαρμόζεται ψευδοχρωματισμός, ο οποίος υποδεικνύει τα σημεία με σαθρό ή κενό ξύλο έναντι των σημείων με το υγιές ξύλο. Το Παρατηρητήριο έχει εφοδιαστεί με όλα τα απαραίτητα λογισμικά πακέτα προκειμένου να αναλύει και να παρουσιάζει τα δεδομένα των μετρήσεων. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και λογισμικό για την τρισδιάστατη απεικόνιση του ξύλου του δένδρου όταν εφαρμοστούν πολλαπλές τομογραφήσεις καθ’ ύψος του κορμού. Τέλος, το Παρατηρητήριο έχει προμηθετεί και επιπλέον αισθητήρα ο οποίος δύνατα να αναγνωρίσει τις ζώσες στηρικτικές ρίζες των δένδρων, την κατεύθυνση ανάπτυξής τους και τη ζωτικότητά τους υπό την προυπόθεση ότι δεν είναι καλυμμένες από σκληρή επιφάνεια μεγαλύτερη των 40 mm.
- Επιπλέον των παραπάνω, το Παρατηρητήριο διαθέτει εξοπλισμό κατάλληλο για τη δειξαγωγή δοκιμών έλξης. Και αυτός ο εξοπλισμός είναι μη διεισδυτικός και χρησιμοποιεί μια εξειδικευμένη δυναμοκυψέλη συνδεδεμένη σε βαρούλκο συνδεδεμένο με σταθερό σημείο, προκειμένου να διαπιστωθεί η στατικότητα και η αγκύρωση συνολικά ενός δέντρου υπό συνθήκες τάνισης. Η μεθοδολογία αποτελεί μίας εξομοίωση της καταπόνησης που δέχεται ένα δένδρο σε ανεμορριπές και τις αντίστοιχες ροπές ανατροπής. Εκτός από τη δυναμοκυψέλη, το σύστημα συνοδεύεται και από μία σειρά αισθητήρων προσδιορισμού της κλίσης και της κύρτωσης του κορμού του δέντρου κατά την εφαρμογή της τάνισης. Τα δεδομένα όλων των αισθητήρων και της δυναμοκυψέλης συνδυάζονται και εισαγάγονται σε εξειδικευμένο αλγόριθμο και λογισμικό προκειμένου να εξάγει συμπεράσματα για τη στατικότητα και την αγκύρωση του δέντρου προσδίδοντας μάλιστα και τις περισσότερο ευάλωτες περιοχές ανάλογα με την πνοή του ανέμου.
- Το Παρατηρητήριο διαθέτει εξειδικευμένους αισθητήρες state-of-the-art, οι οποίοι μεταδίδουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο αναφορικά με την ταλάντωση, την αλλαγή της κλίσης και τη στροφική παραμόρφωση ενός δένδρου. Τοποθετούνται σε επιλεγμένα δέντρα τα οποία εμφανίζουν υψηλή επικινδυνότητα με στόχο να διερευνηθεί εάν μπορούν να αποτελέσουν ασφαλή συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης αναφορικά με τον κίνδυνο ανατροπής και απώλεια στήριξης ή αγκύρωσης ενός δένδρου.